Blog oluşturmak istiyor musunuz? O zaman siz de 5 kolay adımda blog açmak adlı bu yazımızı mutlaka okumalısınız.
Bu yazıda size bir blog oluşturmak için gerekli birtakım temel bilgilerden bahsetmek istiyorum ve bunu yaparken de çok sayıda blog yazarının ilk bloğunu açmak için cevaplamaları gereken bazı teknik sorulara cevap vermek istiyorum özellikle de bu alanda bir blog sahibi olmayı ve para kazanmayı isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir makale yazdım.
Bir blog oluşturmak için birçok neden vardır ancak blog açmak için can atan tüm blog yazarlarının karşı karşıya kaldığı en büyük sorun şu: Bir blog nasıl oluşturulur?
İşte 5 kolay adımda blog açmak için gerekli konular şunlardır;
İçindekiler
5 Kolay Adımda Blog Açmayı Öğrenmek
Bloğunuzu açmak için tamamlamanız gereken birkaç küçük adım vardır:
1) Hangi platformda blog oluşturacağınızı seçin.
2) Turhost sitesinden bir adet alan adı(domain) ile web alanı(hosting) alın.
3) Bloğunuzu kurun.
4) Bloğunuzu tasarlayın.
5) Ziyaretçileriniz için faydalı içerikler oluşturmaya başlayın.
Aşağıda bir blog oluşturmak için her adımda neyi nasıl yapacağınız konusunda size yol göstereceğim. Umarım sizler için hazırlamış olduğum adım adım başlangıç rehberi ilk bloğunuzu oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
5 Kolay Adımda Blog Açmak Adım 1: Blog Platformu Seçin
Blog açmak için çok sayıda blog platformu bulunmaktadır. Benim size tavsiyem Google’n ücretsiz blog servisi olan blogspotu veya wordpressi kullanmanızdır.
1) blogspot.com.tr – Google’n ücretsiz blog oluşturma servisi olan blogspot ile blog oluşturmak çok kolay yapmanız gereken bir başlık yazıp isim.blogspot.com.tr şeklinde bir alt alan adı belirlemek ve bir tema seçmek hepsi bu kadar üstelik blogspotta çok sayıda kullanabileceğiniz eklentiler de bulunmaktadır. Web alanı sınırsızdır.
2) wordpress.com – Bloğunuzu barındırabileceğiniz ücretsiz bir blog oluşturma servisidir. Alan adı olarak isim.wordpress.com şeklinde bir alt alanadı belirleyip bloğunuzu oluşturmaya başlayabilirsiniz. Ücretsiz olarak blog servisini çok kısıtlı kullanabiliyorsunuz daha fazla özellikten faydalanabilmek için ekstra ücretler ödemeniz gerekir. Web alanı ücretsiz olarak 3 GB ile sınırlıdır.
3) wordpress.org – Blog oluşturmak için en iyi blog platformu kesinlikle wordpress içerik yönetim sistemidir ancak wordpress ile bir blog oluşturmak için bir adet alan adına ve bir adet web alanına ihtiyacınız olacaktır. Wordpressin tercih edilme sebepleri olarak kullanım kolaylığı, çok yaygın olması, kullanımıyla ilgili çok sayıda döküman ve videoları olması şeklinde sayabiliriz. Türkçe wordpressi tr.wordpress.org sitesinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
5 Kolay Adımda Blog Açmak Adım 2: Alan Adı ile Web Alanı Satın Alın
Bloğunuz için bir adet alan adına ve bir adet web alanına ihtiyacınız vardır. Alan adı ile web alanını satın almak için size Turhost firmasını öneririm.
Alan Adı Seçimi
Bir sonraki adım olarak bloğunuzu açabilmeniz için bir alan adına(blog adresinize) ihtiyacınız olacak. Örnek vermek gerekirse bloğumun ismi bloggerlık alan adı da www.bloggerlik.com’dur. Unutmayınız ki her bloğun mutlaka bir alan adına ihtiyacı vardır bu yüzden bloğunuz için başka biri tarafından alınmamış bir alan adı bulup kullanmalısınız.
Alan adı alırken dikkat edilmesi gereken bazı faktörler vardır;
İnsan Yönünden – Alan adının okunabilirliği, kolay söylenmesi ve akılda kalıcı olması
Marka Yönünden – Eşsizlik, sizin hakkınızda ne ifade ettiği
SEO Yönünden – Alan adınızda işinizle ilgili anahtar kelimeler bulunması Google’da sıralamanızı biraz daha üst sıralarda bulunmasına yardımcı olabilir ancak son güncellemelerle etkisi azaltıldı
Hukuksal Yönden – Telif hakları ve ticari marka faktörleri
Alan adınız için bir adet SSL güvenlik sertifikası da alarak alan adınızın daha güvenli olmasını sağlayabilirsiniz.
Turhosttan Web Alanı Alımı
Bloğunuz veya websiteniz için en iyisi alan adı ile web alanını aynı firmadan almanızdır. Bir websitesi açmaya başlamak için benim size tavsiyem Turhost firmasını tercih etmenizdir.
Turhost firması 2004 yılından beri hosting konusunda hizmet vermektedir. Wordpress ve çok sayıda başka scriptleri de tek tıkla kurabilme, wordpress ve joomla için özel hostingler, 7/24 hızlı teknik destek ve hızlı sunucular gibi bazı özelliklerini sayabilirim. Ben de bloglarımı devamlı bu firmadan açarım ve son derece çok memnunum.
Senelik 13,50 dolardan başlayan fiyatlarla siz de şimdi Turhost firmasından çok kolay bir şekilde websitenizi veya bloğunuzu açabilirsiniz.
5 Kolay Adımda Blog Açmak Adım 3: Bloğunuzu Kurun
Turhost firmasını alan adınız ve web barındırma sağlayıcınız olarak seçtiyseniz cpanel üzerinden wordpressi kurmanın ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz yapmanız gereken softaculous kısmında wordpress scriptini seçmek ve birkaç bilgi doldurduktan sonra ileri butonuna tıklamak sonrasında wordpress siteniz birkaç saniye içerisinde kurulmuş olacaktır.
Softaculous kısmından sitenizi kuramadıysanız hiç üzülmeyin bir ticket açarak Turhost firmasından sizin için wordpressi kurmasını isteyebilirsiniz.
5 Kolay Adımda Blog Açmak Adım 4: Bloğunuzu Ayarlayın ve Tasarlayın
Wordpressi ilk defa kurup kullanacaksanız muhtemelen yönetim panelini ilk gördüğünüzde size biraz karışık gelebilir ama hiç merak etmeyin çünkü wordpressin yönetim panelini kullanmak çok kolay yapmanız gereken ayarlar kısmını birtakım ufak tefek ayarları ayarlamak linklerinizin url dostu haline getirmek, sitenizin url linkini düzenlemek ve ping sitelerini eklemek hepsi bu.
5 Kolay Adımda Blog Açmak Adım 5: Ziyaretçileriniz için Güzel İçerikler Oluşturun
Şimdiye kadar alan adınızı ile web alanınızı satın aldınız, wordpressinizi ve temanızı kurup bloğunuzu açtınız ancak bir blogger olmadığınız için henüz hiçbir içerik girmediniz.
İlk yazınız için size ne yazacağınızı tam olarak söyleyemem çünkü yazma işlemi blog yazarından blog yazarına göre değişmektedir ancak size yazma konusunda birkaç fikir verebilirim.
Wordpressde içerikler sayfalar ve yazılar olmak üzere iki şekilde oluşturulur.
Sayfalar
Sayfalar, bloğunuzda fazla değişmeyecek olan ancak bloğunuzdaki menüler ve gezinme bölgeleri arasında bağlantı sağlayan statik sayfalardır. Örneğin bloglarda oluşturulan hakkımda, iletişim gibi birtakım bilgiler wordpressin sayfalar kısmına yazılır.
İlk yazacağınız sayfanız sizin ve bloğunuz hakkında bilgi veren hakkımda sayfanız olmalı. Hakkımda sayfanızı menünüze veya gezinme bölgenize koyarak ziyaretçilerinizin sizin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz. Hakkımda sayfanızda bitirdiğiniz okullardan, aldığınız eğitimlerden, edindiğiniz tecrülerden ve oluşturduğunuz bloğunuz hakkında ziyaretçilerinize bilgiler vermelisiniz. Unutmayınız ki iş yapabilmeniz için ziyaretçilerinizin öncelikle sizi tanıyıp size güvenmesi gerekir.
Yazılar
Wordpressde makaleler yazılar menüsünden yazılır. Yazılar kısmı dinamiktir yani sık sık değişikliklerin yapıldığı bir bölümdür. Makalelerinizi yazılar kısmına yazmadan evvel makalelerinizin konularına göre kategoriler oluşturmalısınız. Makalelerinizi yazılar kısmına yazarken konusuna uygun kategorilere eklemelisiniz bu sayede ziyaretçileriniz okumaları gereken makaleleri kategoriler kısmından daha rahat bir şekilde ulaşabilecektir.
İlk bloğunuzda makale yazmanın zamanı geldi ancak makale yazabilmek için öncelikle açtığınız bloğun konusuyla ilgili internette makale araştırması yapmalısınız. Makale yazabilmek için ya yazacağınız konu hakkında bilgi sahibi olmalısınız ya da internette bulacağınız makaleleri özgünleştirerek bloğunuza eklemelisiniz.
Makalelerinizi arama motorlarında üst sıralara çıkarabilmeniz için iki noktaya çok dikkat etmelisiniz. Birincisi makaleleriniz ziyaretçilerinize faydalı olmalı. İkincisi, makaleleriniz seo uyumlu olmalı.
Sizin için yazmış olduğum 5 kolay adımda blog açmak isimli bu makale ile blog açma hakkında size birtakım bilgiler vermek istedim umarım makalenin faydasını görürsünüz.